Followers

Thursday, July 21, 2011

Toturial Bubui Dian Sedapnya





salam reader.....
ada kah ada sehat hari ni??anda rasa lapar hari ni??
anda nak badan anda terasa panas??
jum buka baju!!! guraw2
.
.
.
Durian,ada la segala punca nya,opss salah2 anda semua yang bersalah
kalau tahu dian panas lepas makan, kenapa makan jugak
air cap badak jugak korang cari
cer cari air cap lain,air cap kambing ke..cap lembu ke,ape ke..
layan jew la kan :)




hari ni

pagi bubui dian,tghri bubui dian,malm bubui dian,lama2 berak kuar
dian jew nnt..tak makn nasi la aku hari ni..

bubui durian sedap nye..
itu nama resepi aku ye untuk hari ini
"bapak aku yang masak"

jadi saya ad menyediakna toturial masak
bubui kacang bersalutkan dian ermm sedapnya...

Cara Cara
.
.
.
1. Campurkan air +gula pasir+gula melaka dalam periuk



2. Didihkan semua bahan2 tadi atas api yang perlahan


3. Masukkan daun pandan.. kacau hingga semua gula larut...


4. Tapis cairan gula


5. Dalam periuk lain, didihkan kacang hijau bersama2 air


6. Masukkan daun padan dan rebus kacang hijau sehingga kembang


7. Kacau dan kacau... kacang hijau menjadi lembut dan kembang


8. Masukkan pula cairan gula tadi....


10. masukkan pula santan & durian9. Kacau rata... bubur akan menjadi lebih pekat dan colour dia pun dah cantik dan berseri2.. Biarkan lebih kurang 10 minit.. gunakan api perlahan jew janga mandai kuat kan nnt hangus..

11. kacau lagi hingga sebati. jangan lama2 nanti pecah minyak pula.. lebih kurang 5 minit pun da ok..


sudah pun siap jadi hidang kan kepada nenek dan jiran


ok bagi yang mana2 yang nak belajar memasak sama saya chef 
fiq,boleh daftar sekarang..female only 
erkk male pun bole shemale pun boleh jugak





25 comments:

DanieL AdiE said...

X minat sgt la durian..

Danbo said...

Nak makan bubui dian jugak tapi kat sini tade dian.. T^T

Hidayat MY said...

huikk..terliur ai..haha
dah bertahun xmakan durian..last makan taon 2009..huhu

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

sedapnye....suke!!!!

IMANSHAH said...

sedap tu bro

laskar pelangi said...

tak minat derian...ades!

fuh! sapa dapat buat laki nie..untung..pandai masak =D

Fiq Fikri said...

Hidayat MY:ahah kesianye sampai berthun2 tak mkn..ko kat oversea kew??

Fiq Fikri said...

laskar pelangi:huhuhu sapa la yg beruntungkn..ahaha bubui ni ayah fiq yg masak la...:D

Aman Ibrahim said...

seedaaaaaaaapp!!!

Cik Embun said...

pakcik.. nak tunjuk bubui kaa kaki.. hahahaha...

*diera* said...

ala.. tutorial bergamba la.. step by step.. esok buat lagi ye.. saya datang umah kamu makan..

p/s mak akak kata gula melaka yg beli kat kedai nyonya janda tu sedap.. brans shaari.. plastik warna merah...

hehehhe

Fiq Fikri said...

Cik Embun :ahahha ni bukan bubui sbrg bubui.ni bubui kaki..yg bersih

Fiq Fikri said...

*diera*:ahahah..gbr tak lawa ler..nk amik...:D

kenapa tak ckp awal2..tak boleh gi beli..huhu~

h A n Y S said...

gler kuning isi durian tuuu..perghhh

ღ p!nk veLvet ღ said...

tak suke doyan, tsk tsk :(

zOeY zAu YaH said...

shemale? hahahha pokcik merepek..
bau dian je lah dia..yg x thn tu kaki siapakah yg berbulu lebat itu? haha

Fiq Fikri said...

zOeY zAu YaH:untuk pengetahuan nenek..tu kaki monyet belaan pokcik la ahhahah

Rtp Farra Arisha said...

bubur kacang plus duraiiiiiiiiiiannnnnnnnnnnnn! enaknyaaaa! :))

SYAFIQAHSALEH said...

nampak sedap..tapi tak brape nak layan :D btw, lagu kat blog nie best :)

Amirah Suhana said...

Pandai aaaaa masak :) Haha

zOeY zAu YaH said...

bela munyet erk? nenek bela beroks haha

Fiq Fikri said...

SYAFIQAHSALEH:ahah ramai sgt tak suke durian kn..:D
lagu best ekk...makaseh :)

Fiq Fikri said...

zOeY zAu YaH:ahhaha beruk plak dah kn..bak bg kahwin sama monyet fiq :P

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

duriann mmg bestt. yummy yummy. nak mkln durian skrg jgk!!!

CNK said...

cnk dtg sini dan follow... glam sgt u berderet pikcer dgn siti...

http://pelangichanteque.blogspot.com/2011/07/vco-apa-itu-metabolisme.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...